KOMEK UZAKTAN EĞİTİM
Yaşam Boyu Öğrenmede Meslek Edindirme kurslarımız; Konya merkez ve ilçelerinde 69 merkezde, 440 branşta sanat-spor ve mesleki alanda eğitim, 7 üretim atölyesi, iki sergi ve satış merkezi ve 1 milyona yaklaşan kursiyer potansiyeline sahiptir.
14 Mart 2020 tarihinden itibaren pandemi tedbirleri kapsamında yüzyüze eğitimlere ara verilmiştir. Bu süreçte atölye çalışmalarına ağırlık verilmiş üç atölyemiz ve makine donanımına sahip kurs merkezlerimiz; maske, koruyucu forma, önlük dikimi için kullanıma açılmış, personel kaynağı bu alana kaydırılmıştır. Eğitmenlerin sağlık durumu ve alanları göz önünde bulundurularak iş paylaşımına gidilmiştir. Toplu alanlarda maske kullanımının zorunlu hale gelmesiyle birlikte ilçelerde bulunan KOMEK ve ASEM’lerde, ihtiyacı karşılamak üzere hazırlanan maskeler hijyen kurallarına uygun halde paketlenip başta sağlık çalışanları olmak üzere emniyet güçlerine ve koronavirüsle mücadele çalışması yürüten belediye çalışanlarına verilmiştir. Hem personelimizin kullanması hem de diğer ihtiyaçların giderilmesi için 3.100.000 maske, 5.500 tulum üretimi gerçekleştirilmiştir.
Türkiye’de bir ilk olan işitme engellilerin kullanımına uygun ağız bölümü şeffaf olan maske üreterek işitme engellilerin kullanımına sunulmuştur.
Evlerinde olan vatandaşların sağlığına katkıda bulunmak amacıyla YouTube kanalından “Evde Sağlık Var” temalı egzersiz videoları yayınlanıyor. KOMEK kurslarındaki spor hocalarının anlatımıyla gerçekleşen ve 7 bölümden oluşan egzersiz programlarında; doğru bir egzersizin nasıl yapıldığı ayrıca hangi hareketlerin daha faydalı olduğu eğitmenler tarafından uygulamalı olarak sporseverlere anlatılıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi YouTube kanalından ya da https://bit.ly/EvdeSaglikVar linkinden evde ekmek yapımı, şiş örgü, amigurumi, takı tasarımı, iğne oyası gibi farklı sanatsal çalışmalar izleyicilerle buluşturulmuştur.
Bilişim teknolojileri, yabancı diller, kişisel gelişim alanında yetmiş beş eğitmenimiz kalan modüllerin telafisini uzaktan bağlantılarla tamamlamış, el sanatları eğitmenleri video derslerle takviye sağlamıştır, telekonferans yoluyla akademik söyleşiler devam etmektedir.
Eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla çevrimiçi eğitim programları yaygınlık kazanmaktadır. Uzaktan öğretim, geleneksel eğitimden yararlanamayan kişiler için, kurs merkezine gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin bilgisayar vasıtasıyla tamamen sanal ortamda, online kurslar, video dersler, webinar (online seminer) ve sanal sınıf etkinlikleri ile canlı ve interaktif olarak işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği eğitim modelidir. İyi uygulama örnekleri kapsamında Eskişehir Açıköğretim Fakültesi veri tabanı uygulaması hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı amacıyla ziyarette bulunulmuştur. Uzaktan eğitim hizmetinin öğrencilerin gözüyle değerlendirilmesi amacıyla yaklaşık 450 kursiyerden 140’ına ulaşılmış ve telekonferans görüşme yöntemiyle anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek öğrencilerin beklenti ve algılama düzeyleri karşılaştırılmıştır. Online öğrenme modeline ilişkin yönetici ve öğretmenlerin yazılı görüşleri alınmıştır.