Türk Mutfağı
PROGRAMIN AMAÇLARI
Türk mutfağı kurs programını tamamlayan bireyin,
1. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
2. Toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarının hijyenini sağlaması,
3. Elde / makinede bulaşık yıkama ve bulaşık sonrası çöpleri atması,
4. Türk mutfağına özgü çorbaları pişirmesi,
5. Türk mutfağına özgü sebze yemeklerini pişirmesi,
6. Türk mutfağına özgü kuru baklagil yemeklerini pişirmesi,
7. Türk mutfağına özgü dolma ve sarmaları pişirmesi,
8. Türk mutfağına özgü makarna ve pilavları pişirmesi,
9. Türk mutfağına özgü et ve sakatat yemekleri pişirmesi,
10. Türk mutfağına özgü komposto ve hoşafları hazırlaması,
11. Türk mutfağına özgü tatlıları hazırlaması,
12. Türk mutfağına özgü hamur işleri hazırlaması,
13. Türk mutfağına özgü salata çeşitlerini hazırlaması,
14. Türk mutfağına özgü içecekleri hazırlaması,
15. Yöresel ekmek çeşitlerini hazırlaması amaçlanmaktadır
PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI
1. Okuryazar olmak.
2. 13 yaşını tamamlamış olmak.
3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ
Kurs programının uygulanmasında eğiticiler aşağıdaki öncelik sırasına göre görevlendirilirler;
1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgeye” göre Yiyecek İçecek Hizmetleri;
a. Alan öğretmeni olarak atananlar;
b. Emekli alan öğretmenleri,
c. Alan öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olanlar,
2. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında/alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi, öğretim görevlileri,
3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge ile Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında/alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programları/fakülte mezunları,
4. Yiyecek İçecek Hizmetleri ile ilgili ön lisans programlarından mezun olup alanında en az 1 yıllık meslek deneyimi olduğunu belgelendirenler,
5. Mesleki ve Teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarının Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı Aşçılık dalı mezunu veya bu alanda asgari dördüncü seviyede eğitim almış olanlardan en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip olduğunu belgelendirenler.
6. Yöresel yemeklerin hazırlanmasında o yörede tanınmış ve ustalığı çevrece bilinen aşçılar.
BELGELENDİRME
Kursu başarı ile tamamlayanlara Kurs Bitirme Belgesi, Not Döküm Çizelgesi ve talep edenlere Europass Sertifika Eki verilir.
Kursu tamamlamadan ayrılanlara başardıkları modülleri gösteren Not Döküm Çizelgesi verilir.