Yabancılar İçin Türkçe Seviye A2

PROGRAMININ GENEL AMAÇLARI

Yabancı Diller A2 Seviyesi Türkçe Kurs Programı; Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi İle Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun’un, 2. maddesi hükmü gereğince Bakanlar Kurulu Kararıyla öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller için uygulanabilir.

Yabancı dil öğretim programı A seviyesi (A1+A2) “Diller için Avrupa Ortak Başvuru Çerçevesi”nde “Temel Dil Kullanıcısı” olarak tanımlanmıştır. A2 seviyesi; dil oğrenenlerin temel gereksinimlerini ifade edebildikleri, bilindik konularda basit bilgi alışverişi yapabildikleri seviyedir.

Yaygın Eğitim Kurumları Yabancı Diller A2 Seviyesi Türkçe Kurs Programı ile kursiyerlerin Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkelerine uygun olarak;

1. Kendileri ve aileleri, alışveriş, görmek istedikleri yerler, meslekler vb. konularda sıkça karşılaşılan ifade ve deyimleri anlamaları,

2. Kendi tecrübelerini uygun ifade ve deyimlerle anlatabilmeleri,

3. Gündelik konular hakkında basit bilgi alışverişi yapabilmeleri,

4. Gündelik işleri yaparken iletişim kurabilmeleri,

5. Anlık ihtiyaçlarını ve duygularını dile getirebilmeleri,

6. Geçmişlerini basit ifadeler kullanarak tanımlayabilmeleri,

7. Çevrelerini betimleyebilmeleri,

8. Yapılan bir davete uygun karşılık verebilmeleri,

9. Gelecekteki planlarından bahsedebilmeleri,

10. Yol tariflerini anlamaları ve yol tarif edebilmeleri amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

1. 17 yaşını tamamlamış olmak.

2. Yabancı dil Türkçe A1 seviyesindeki bir kursa katılmış ve başarmış olduğunu belgelendirenler.

3. Yabancı dil Türkçe A1 seviyesindeki bir kursu bitirme belgesine sahip olmayanlar için; A2 seviyesinde kursu verecek olan öğretmen/öğretmenler tarafından yapılacak olan seviye belirleme sınavı sonucuna göre yabancı dil Türkçe A1 seviyesinde bilgiye sahip olduğu tespit edilenler.

EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları kapsamında aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgede yer alan, alan öğretmenleri esas alınarak;

1. Öncelikli olarak Yaygın Öğretim Kurumlarına Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil Öğretmeni ve Sınıf Öğretmeni olarak atanmış öğretmenler görev almalıdır.

2. Yaygın Öğretim Kurumlarında kadrolu Türkçe Öğretmeni, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni ve Yabancı Dil öğretmeni bulunamadığı durumlarda Milli Eğitim bakanlığında Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Sınıf Öğretmeni ve Yabancı dil Öğretmeni olarak atanmış öğretmenler görevlendirilir

3. Programın uygulanmasında Milli Eğitim Bakanlığında Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Sınıf Öğretmeni ve yabancı Dil Öğretmeni olarak atanmış öğretmenlerden yararlanılmadığı durumlarda aşağıdaki niteliklere sahip öğretmenler görevlendirilebilir

a) Milli Eğitim Bakanlığı dışından görevlendirilecek öğretmenler için Üniversite ve fakültelerin Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Türk Halk Bilimi mezunları, Yabancı Dil bölümü ve Sınıf Öğretmenliği mezunu olanlardan öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.

b) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olmayanlar için; “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi sertifikası” na sahip olduğunu belgelendirenler.

BELGELENDİRME

• Kurs programını başarıyla tamamlayanlara Kurs Bitirme Belgesi ve bitirdiği temaları gösterir not döküm çizelgesi verilir.

• Kurs programını tamamlamadan ayrılanlara, aldıkları temaları gösterir not döküm çizelgesi verilir.

• Kurs sonunda öğrendiği bilgileri Avrupa Ortak Dil Kriterlerine göre verilen bir sertifika ile belgelendirmek isteyen kursiyerler, bu sertifika sınavlarını yapmaya yetkili kılınan kurum ve kuruluşlara müracaat edebilirler.

Branş Modül Bilgisi İçin Tıklayınız.