Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı

PROGRAMIN AMAÇLARI

Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı kurs programını tamamlayan bireyin;

1. Kişisel hijyen ve temizlikle ilgili tanımları kavraması ve uygulaması,

2. Periyodik sağlık kontrollerine uyması,

3. Gıda üretiminde bina, üretim alanı, ekipman tasarımlarında hijyenik kurallarını uygulaması, 

4. Tuvaletler ve el yıkama alanları ile gıda işletmelerinde giriş ve çıkış işlemlerini titizlikle yapması,

5. Temizlik ve dezenfeksiyon aşamalarını, yöntemlerini, kullanılan araç ve gereçleri açıklaması,

6. Gıda mevzuatını, ilgili kuruluşları, amaçlarını kavraması,

7. Üretim öncesi, üretim sırasında ve sonrası faaliyetlerde gıda hijyen kurallarını uygulaması,

8. Ambalajlama ve etiketleme ile ilgili sanitasyon kurallarına uyması,

9. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) hakkında bilgi sahibi olması,

10. Sebze ve meyvelerde ön işlemleri yapması,

11. Üretim aşamalarına uyarak marmelat üretmesi,

12. Hammadde ve yardımcı maddeleri kullanarak turşu yapması,

13. Armut ve şeker pancarından üretim aşamalarına uyarak pekmez üretmesi,

14. Basit hamurdan ve yumurtalı hamurdan unlu mamul üretebilmesi,

15. Gıdaları türlerine uygun şekilde depolaması amaçlanmaktadır.

PROGRAMIN GİRİŞ KOŞULLARI

1. Okur-yazar olmak.

2. 18 yaşını tamamlamış olmak,

3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak

EĞİTİCİLERİN NİTELİĞİ

1. Talim ve Terbiye Kurulunca yayınlanan “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına” göre atanan Gıda Teknolojisi ve Yiyecek İçecek Hizmetleri alan öğretmenleri,

2. Besin Teknolojisi Öğretmenliği, Gıda mühendisliği, Gıda Teknolojisi (Lisans) ile Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği bölümlerinden mezun olanlar,

3. Gıda Teknolojisi veya Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında en az IV. seviye eğitim almış olanlar görevlendirilir

BELGELENDİRME

Kursu başarı ile tamamlayanlara, kurs bitirme belgesi düzenlenir.

Branş Modül Bilgisi İçin Tıklayınız.