Peynir Üretimi

PROGRAMIN AMAÇLARI

Peynir üretimi kurs programını tamamlayan bireyin;

1. Çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,

2. Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlaması,

3. Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlaması,

4. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işletmeye kabulünü yapması,

5. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işlemeye hazırlanması,

6. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak beyaz peynir üretimi yapması,

7. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak kaşar peyniri üretimi yapması,

8. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak mihaliç, dil ve tulum peyniri üretimi yapması,

9. İşletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre alım ve üretim aşamalarında renk, doku, kusur kontrolü, viskozite ve kıvam ölçümlerini yapması,

10. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ambalaj maddelerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,

11. Türk gıda kodeksi yönetmeliği ve gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygun olarak gıda etiketlerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,

12. Standartlara uygun olarak gıdalarda depo ve sevkiyat kontrollerini yapması amaçlanmaktadır.

PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI

1. Okuryazar olmak

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak.

EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ

(Değ: 15.03.2018/5459087 Makam Onayı)

1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgeye” göre Gıda Teknolojisi Alan öğretmeni olarak atananlar,

a) öğretmen bulunamaması durumunda öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olanlar,

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge ile Gıda teknolojisi alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programları/fakülte mezunları,

3. Gıda Teknolojisi alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi, öğretim görevlileri,

4. Gıda Teknolojisi ile ilgili önlisans programlarından mezun olup alanında en az 1 yıllık meslek deneyimi olduğunu belgelendirenler,

5. Meslek lisesi Gıda Teknolojisi alanı mezunu veya bu alanda asgari dördüncü seviyede eğitim almış olup alanında en az 3 yıllık meslek deneyimi olduğunu belgelendirenler, öğretmen/eğitici olarak görev almalıdır

BELGELENDİRME

Kursu başarı ile tamamlayanlara Kurs Bitirme Belgesi, Not Döküm Çizelgesi ve talep edenlere Europass Sertifika Eki verilir. Kursu tamamlamadan ayrılanlara başardıkları modülleri gösteren Not Döküm Çizelgesi verilir.

Branş Modül Bilgisi İçin Tıklayınız.