Gıda Hijyeni ve Sanitasyon

PROGRAMIN AMAÇLARI

Gıda Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını tamamlayan bireyin;

1. Mikroorganizmalar hakkında temel bilgileri öğrenmesi, bilimsel yöntemlere uygun olarak bakterilerin, mayaların, küflerin, sınıflandırılmasını, hücre yapılarını, çoğalmalarını incelemesi,

2. Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini ve gıda zehirlenmelerini önlemeyi bilmesi,

3. Gıda hammaddelerinin ve yardımcı maddelerin, gıda katkı maddelerinin ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini bilmesi ve kontrolünü yapması,

4. Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini uygulaması,

5. Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini bilmesi ve yapması,

6. Gıda depolarının kriterlerini bilmesi, gıdaların soğuk depolanmasını ve katı atıkların kontrolünü yapması,

7. Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlaması ve iş esnasında buna dikkat etmesi, amaçlanmaktadır.

PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI

1. Okuryazar olmak.

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak zihinsel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ

Kurs programının uygulanmasında eğiticiler aşağıdaki öncelik sırasına göre görevlendirilirler;

1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgeye” göre:

a. Gıda Teknolojisi,

b. Kimya Teknolojisi,

c. Laboratuvar Hizmetleri,

d. Hayvan Sağlığı/ Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı,

e. Alan öğretmeni olarak atananlar, 

f.Öğretmen bulunamaması durumunda öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olanlar,  

2. Diğer branşlarda öğretmen olarak atananlardan, Gıda Hijyeni konusuna yönelik eğitim aldığını belgelendirenler,

3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge” ile Gıda Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri, alanlarına kaynak teşkil eden yükseköğretim programları/fakülte mezunları,

4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge” ile Gıda Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri, alanlarına kaynak teşkil eden yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi, öğretim görevlileri, öğretmen/eğitici olarak görev almalıdır.

BELGELENDİRME

Kursu başarı ile tamamlayanlara Kurs Bitirme Belgesi, Not Döküm Çizelgesi ve talep edenlere Europass Sertifika Eki verilir. Kursu tamamlamadan ayrılanlara başardıkları modülleri gösteren Not Döküm Çizelgesi verilir.

Branş Modül Bilgisi İçin Tıklayınız